Warning: Creating default object from empty value in /customers/8/5/a/mirelness.nl/httpd.www/wp-content/themes/salient/nectar/redux-framework/ReduxCore/inc/class.redux_filesystem.php on line 29 Een kijkje in de spier - Mirelness

Een kijkje in de spier

Spieren & Massage

In de vorige blog: “Soorten spierweefsel en spierligging” hebben we het gehad over verschillende type spierweefsel. Ook hebben we enkele spieren uitgelicht om te laten zien waar deze zich bevinden aan de hand van een spiermodel. Zo kun je goed zien welke spieren er wel en welke spieren er niet gemasseerd worden tijdens bijvoorbeeld een wellness massage. Uiteraard is dit slechts een kleine greep uit de grote hoeveelheid skeletspieren die het menselijk lichaam telt! Om meer diepgang te geven in hoe zo’n spier nu opgebouwd is, ontleden we in dit blog een spier. Dit doen we aan de hand van de volgende foto:

(Wilmore et al., 2008, p.47)

Zoals je in bovenstaande afbeelding (Wilmore et al., 2008) kunt zien komen we als eerste het epimysium tegen. Dit is de buitenste rand van de gehele spier. Het epimysium zorgt er voor dat de spier bij elkaar gehouden wordt.

Als je goed kijkt dan zie je dat de spier bestaat uit kleine bundels vezels. Deze bundel met vezels zie je in bovenstaande afbeelding (Wilmore et al., 2008) ook uitvergroot terug. Zo’n bundel noem je ook wel een fasciculus.

Iedere bundel (fasciculus) wordt omgeven door zogenaamde bindweefselschedes. Dit noemen we het perimysium. In het perimysium liggen bloedvaten en zenuwen die van en naar de spierbundels gaan.

Uiteindelijk komen we terecht bij de afzonderlijke spiervezels. Spiervezels zijn individuele spiercellen. Ook daar omheen bevindt zich weer een laagje bindweefsel. Dit noemen we het endomysium.

Zo zie je maar: een spier zit veel complexer in elkaar dan dat je in eerste instantie misschien zult denken. En we zijn er nog niet! Want een spiervezel kun je ook weer helemaal ontleden. Als we dat doen dan komen we namen tegen als: myofibril, sacrolemma, sarcoplasma, t-tubulus, i-band, a-band enzovoorts. Hierover morgen meer in het volgende blog: “De spiervezel in beeld”.

Bronnen:

Delavier, F. (2002). Krachttraining: Een anatomische benadering. Utrecht: Forte uitgevers

Wilmore, J.H., Costill, D.L., Larry Kenny, W. (2008). Inspannings- en sportfysiologie (2e druk). Maarssen: Elsevier Gezondheidszorg