Zwemmen – Leuke activiteiten voor jou en je kids!

De olympische dag van Mirelness

Vandaag in ‘de olympische dag van Mirelness’: zwemmen. Omdat het vandaag heerlijk weer is en de zomervakantie nog in volle gang is gaan we  speciaal in op leuke spelletjes die je samen met je kinderen kunt doen in het water. Naast dat het leuk is, zijn de activiteiten ook nog leerzaam en bevorderen ze de motorische ontwikkeling van het kind. Ook zorgt het voor een betere zwemvaardigheid, maar dan wel op een ontspannen en gezellige manier. Als ouders kun je natuurlijk ook leuk meedoen met je kind en er een mooie spelvorm van maken. Deze spelletjes zijn uiteraard wel voor kinderen die al in het bezit zijn van één of meerdere zwemdiploma’s en dus kunnen zwemmen!

Maar voor we over gaan tot de uitleg van de vakantie oefeningen voor het zwemmen, besteden we eerst aandacht aan de dag van de olympische spelen in Rio de Janeiro. Vandaag komen er weer veel Nederlandse sporters in actie op verschillende onderdelen, waaronder de roeiers Braas en Steenman, de tennisser Robin Haase, Marianne Vos in de wegwedstrijd, de hockeydames tegen Spanje en natuurlijk de zwemmers Verschuren en Dreesens op de 200 meter vrije slag. De hoogtepunten uit het programma van vandaag, op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, kun je vinden aan het einde van dit blog.

Laten we gauw beginnen met een paar leuke spelletjes die je samen met je kinderen kunt doen in het water. Nederland is natuurlijk een land met veel water om ons heen. Dat een kind goed leert zwemmen is van groot belang om zo veilig, in en om het water, te kunnen spelen en ontdekken.

1. Trucjes in het water

De zinkende kwal
Maak een bolletje van jezelf met je gezicht in het water en je rug naar boven. Je armen en benen hangen naar beneden. Blaas nu de lucht uit en je zakt naar de bodem. Wie lukt het om als eerste op de bodem te liggen?

De drijvende plank
Ga op je rug liggen en strek jezelf helemaal uit. Leg je oren in het water en kijk omhoog. Wie lukt het om het langste te blijven drijven zonder te gaan zwemmen? Deze truc kun je natuurlijk ook op je buik doen met je gezicht in het water

De springplank
Zet jezelf zo hard mogelijk af vanaf de bodem (je armen zijn langs je lichaam of recht langs je oren). Wie komt er het hoogst uit het water?

De wokkel
Ga op je buik liggen op het water met je gezicht in het water en je armen recht naar voren langs je oren. Probeer zoveel mogelijk rondjes om je as te draaien. Wie kan er de meeste rondjes draaien? En…..ben je al duizelig?

2. Spelletjes met een drijvend object (bijv. opblaasband of krokodil)

De speedboot
Ga in de band of op de krokodil zitten en start aan de rand van het zwembad. Zorg dat je vader of moeder de tijd goed bij kan houden aan de kant. Klaar voor de start: af! Probeer zo hard mogelijk naar de overkant te pedellen met je handen (en/of voeten) terwijl je op de band of krokodil zit. Keer zo snel mogelijk weer om en tik de kant aan waar je begonnen bent. Wie uit jouw gezin is de snelste?

Variatie: als je met z’n vieren bent, daag elkaar dan uit in tweetallen. Maak er een estafette van!

De redder is nood
Kun jij je broertje of zusje in nood redden? Voor dit spel ben je met z’n tweeën en natuurlijk je vader of moeder die de tijd bij kan houden. De één speelt de drenkeling en ligt op het vlot (de band of krokodil) aan de andere kant van het zwembad. Jij bent de redder en springt zo snel mogelijk het water in om je broertje of zusje te redden. Wie lukt dit als snelste en haalt de drenkeling zo snel mogelijk aan de kant?

Dit zijn slechts enkele leuke spelletjes die je kunt spelen met je gezin op vakantie in en om het zwembad. Eric Pardon heeft een mooi boekje geschreven waarin leuke en nuttige zwemoefeningen uitgewerkt zijn in verschijningsvormen. Zo wordt er gesproken over: zwemmen als show, spel, race, survival en avontuur. Dit boekje is te verkrijgen via het Jan Luiting Fonds: http://www.janluitingfonds.nl

De hoogtepunten voor vandaag:

14:30
Roeien
(Roel Braas en Mitchell Steenman)

15:00
Hippische sport
(Tim Lips en Alice Naber Lozeman, Theo van de Vendel en Merel Blom)

16:00
laatste 32 boksen (lichtgewicht)
(Enrico Lacruz)

17:30
Tennis
(Robin Haase)

17:15
Wielrennen
(Anna van der Breggen, Marianne Vos, Ellen van Dijk en Annemiek van Vleuten)

17:30
Hockey dames: Nederland – Spanje

18:00
Beachvolleybal
(Reinder Nummerdor en Christiaan Varenhorst)

18:17
Zwemmen
(Sebastiaan Verschuren en Dion Dreesens)

22:30
Tennis, dubbelspel
(Robin Haase en Jean Julien Rojer)

22:30
Turnen
(Sanne Wevers, Lieke Wevers, Celine van Gerner, Eythora Thorsdottir en Vera van Pol)

23:00
Hockey mannen: Nederland – Ierland

23:45
Boksen laatste 32 (halfzwaargewicht)
(Peter Müllenberg)

04:01
Zwemmen
(Sharon van Rouwendaal)