Warning: Creating default object from empty value in /customers/8/5/a/mirelness.nl/httpd.www/wp-content/themes/salient/nectar/redux-framework/ReduxCore/inc/class.redux_filesystem.php on line 29 Soorten spierweefsel en spierligging - Mirelness

Soorten spierweefsel en spierligging

Spieren & Massage

Tijdens een wellness massage worden er vele spieren behandeld. Om de doorbloeding te stimuleren, om ze soepeler te maken, om knopen te verwijderen enzovoorts. Wist je dat de functies van het spiersysteem uitgevoerd worden door slechts 3 typen spieren:

  1. Glad spierweefsel
    Glad spierweefsel zit onder andere in de wanden van onze bloedvaten en wordt ook wel de “onbewuste spier” genoemd. Dit omdat het niet bewust door ons aangestuurd kan worden. Glad spierweefsel zorgt ervoor dat de bloedvaten open en dicht kunnen gaan om zo de bloedstroom te kunnen reguleren. Ook tref je glad spierweefsel aan in de wanden van onze organen, bijvoorbeeld in de baarmoeder. Ze zorgen voor samentrekking en ontspanning zodat bijvoorbeeld een kind gebaard kan worden.

(Wilmore et al., 2008, p.46)

2. Hartspierweefsel
Hartspierweefsel zie je alleen terug in het hart. Ook dit spierweefsel wordt onbewust aangestuurd. Hier hebben we geen controle over.

(Wilmore et al., 2008, p.46)

3. Skeletspieren
Als laatste hebben we de skeletspieren. Deze kunnen we, in tegenstelling tot het gladde spierweefsel en het hartspierweefsel, wel direct aanspannen of ontspannen. Denk bijvoorbeeld aan je biceps (de welbekende “spierbal” in je arm). Skeletspieren danken hun naam aan het feit dat ze vast zitten aan het skelet.

(Wilmore et al., 2008, p.46)

Ons lichaam bevat meer dan 600 skeletspieren! Tijdens een wellness massage behandelen we onder andere de volgende skeletspieren:

Rug
– Erector spinae (lange ruggenstrekker)
– Trapezius
– Latissimus dorsi

Schouders
– Deltoideus
– Trapezius

Armen
– Biceps
– Triceps
– Teres major

Benen
– Biceps Femoris
– Gastrocnemius
– Soleus
– Semitendinosis
– Semimembranosis
– Vastus lateralis

Dit is slechts een kleine greep uit de spieren die we behandelen tijdens een wellness massage. Morgen gaan we dieper in op de bouw en functie van de skeletspier.

Bronnen:

Delavier, F. (2002). Krachttraining: Een anatomische benadering. Utrecht: Forte uitgevers

Wilmore, J.H., Costill, D.L., Larry Kenny, W. (2008). Inspannings- en sportfysiologie (2e druk). Maarssen: Elsevier Gezondheidszorg